Fit & Food

Minder vlees eten: de lekkerste vervangers

Het zal je niet ontgaan zijn dat steeds meer mensen minder vlees eten. De laatste jaren staat vegetarisch of veganistisch eten in de belangstelling, of in ieder geval het minderen van de vleesconsumptie. Het is goed voor het milieu, lief voor de dieren en wellicht ook gezonder. Daarom zie je in de buurt van het vleesschap in de supermarkt het aantal vleesvervangers, ook wel ‘vegetarisch vlees’ genoemd, steeds groter worden. Maar wat moet je nou eigenlijk kiezen, wat past bij welke gerechten en wat zijn de lekkerste vleesvervangers op dit moment? Ik zet het op een rijtje voor je.

Waar worden vleesvervangers van gemaakt?

Uiteraard moet er wat in de plaats komen voor het eiwit en vet dat in dierlijk vlees voorkomt. We kennen verschillende soorten vervangers hiervoor. Een aantal van de meest gebruikte:

Soja: Tofu en Tempeh
De meest bekende vleesvervangers zijn gemaakt van de sojaboon. Een bekende vervanger kun je vinden in de vorm van een blok tofu of tempeh, deze kan je zelf kruiden, marineren en bereiden. Op zichzelf zijn ze vrij neutraal en misschien wat saai, dus het kruiden is echt aan te raden. Ik denk wel eens dat mensen die niet zo gek zijn op vleesvervangers vroeger een keer saaie tofu gehad hebben en nu denken dat elke vleesvervanger zo smaakt, maar dat is dus niet waar gelukkig.


Bonen en Groente
Groenteburgers of groenteballetjes zijn inmiddels redelijk bekend. Wist je dat groente zoals bonen en erwten in verhouding behoorlijk veel eiwit bevatten? Ook falafel valt hieronder. Ik heb zelf echt een zwak voor falafel-balletjes, gemaakt van kikkererwten. Samen met wat kruiden en een fris yoghurtsausje…hmmmm, lekker en prima vervanging van kebab of shoarma.

Schimmels
Het klinkt misschien vies maar we eten ook champignons dus waarom niet andere soorten schimmelsoorten gebruiken om te eten. Je kunt het vinden in de vorm van van mycoproteïne, dat bijvoorbeeld gebruikt wordt door het merk Quorn (die overigens ook nog scharrelei-eiwit er soms aan toevoegt). En ja dat is prima te eten.

Lupine
Het merk Vivera is de grote gebruiker van de lupineboon en heeft veel geinversteerd hierin. Lupine is een peulvrucht en je vindt het ook wel eens terug in brood- en bakproducten. Wat mooi is, is dat het in Nederland en Europa verbouwt kan worden en dus niet iets uit Azië geïmporteerd hoeft te worden, wat nog beter is voor het milieu.

Tarwe-eiwit
In veel van de kant-en-klare verpakkingen met vegetarische filets, kruimgehakt e.d. zit naast soja-eiwit ook gerehydrateerd tarwe-eiwit. Jazeker, uit gewone tarwe dus. Er is ook een vorm van vleesvervanger die steeds bekender wordt die tarwe-eiwit gebruikt, namelijk Seitan. De gluten uit broodmeel worden in een bouillon gekookt en dan krijg je deze, origineel uit Japan komende, vleesvervanger. Omdat tarwe-eiwit echter te weinig vitamine B1 en B12 bevat, is het meer iets voor de afwisseling of gedeeltelijke vervanging.

Zuivel of kaas-vervanging
Ik ben begonnen met vleesvervangers toen ik veel van Valess ging kopen. Helaas is dit niet voor veganisten, maar hou je van kaas en melkproducten dan vind je hun aanbod vast lekker. Zelf ben ik gek op hun kaas schnitzel.
Verwar ze niet met Garden Gourmet overigens, ze staan vaak dicht bij elkaar in het vak, maar Garden Gourmet (die van die lekkere rondo’s en carre’s maakt), gebruiken vegetarische kaas voor hun producten. Ook een prima alternatief.

Eigenlijk zijn er nog meer vleesvervangers natuurlijk. We hebben het in dit artikel vooral over vervangers van vlees zoals dat in een bestaand recept gebruikt wordt, maar in principe kun je met allerlei soorten eiwitten vlees vervangen. Denk aan bijvoorbeeld aan gewoon eieren, noten, bonen of paddestoelen etc. Wel even letten op de hoeveelheid eiwitten en voedingsstoffen die er in zitten. Eens in de zoveel tijd kan dit een prima vervanging zijn, maar op regelmatige basis wil je toch voor iets gebalanceerds gaan dat goed voor je lichaam is.

Wat vind je nu zoal in de winkel?

Als ik kijk naar de supermarkten bij mij in de buurt: de Albert Heijn en de Jumbo, dan heeft Jumbo de meeste vleesvervangers. Gelukkig hebben ze inmiddels allebei een behoorlijke variatie qua aanbod en merken liggen. Van worstjes tot oesterzwamburger en van shoarma tot ketjap-tempeh blokjes. En dat is heel erg fijn. Je hoeft namelijk niet zelf meer alles te bereiden en marineren als je iets vegetarisch wilt voorschotelen. Je koopt het nu gewoon kant-en-klaar, hup zo de pan in. Hier een lijstje met mijn favorieten:

Gemarineerde filet
Sinds een tijdje vind je deze regelmatig bij ons in de koelkast. De filet is misschien iets kleiner dan een normale kipfilet maar ik vind de structuur er van niets er aan onderdoen. De marinade maakt het ook nog eens goed smaken. Daarnaast kun je hem ook in blokjes opsnijden en die opbakken voor lekkere krokante stukjes, te gebruiken in elk soort aziatisch gerecht. Je kan deze vinden va het huismerk van Jumbo: Veggie Chef of van de AH (alhoewel ik deze momenteel niet op hun website kan vinden).

Oh ja, big time tip trouwens: vegetarisch vlees moet je wel apart bakken van je groente of saus, dat is de enige manier waarop het lekker knapperig en krokant wordt. Zodra er vocht bij komt blijven vleesvervangers vrij zacht. En dan moet ik dus ook gelijk toegeven dat ik dat weet omdat ik jarenlang dus het meegebakken heb en daarom vleesvervangers nooit zo lekker vond. Had ik dat maar eerder geweten…!

Biologische falafel balletjes
Vraag me niet waarom, maar de biologische variant van de falafel balletjes smaakt net even lekkerder (uiteraard is biologisch vaak beter, maar bij deze proef je het ook echt). Ik snap niet dat ik vroeger nooit falafel heb gehad of waarom dit pas sinds 2010 ofzo bekend is geworden (ligt waarschijnlijk aan mij), maar ik vind falafel echt heerlijk. Natuurlijk helemaal in combinatie met wat sla en knoflooksaus, dan is het helemaal compleet. Wist je dat je falafel ook zelf kan maken? Ook eens het proberen waard!

Vivera Plant Steak
Dit is echt een top vleesvervanger als het om uiterlijk gaat, maar het belangrijkste is dat de smaak en textuur er van echt enorm dicht bij vlees in de buurt komt. Als je mij dit zou geven op een barbecue-feestje zou ik echt geloven dat het een gewone hamburger o.i.d. was. Toen wij hem voor het eerst uitprobeerden zeiden we gelijk: voor herhaling vatbaar. Of het beschikbaar is bij je supermarkt hangt af van hun selectie.

vegetarisch vlees vleesvervanger van de barbecue
Kan een vleesvervanger er zo lekker uit zien? Ja, dat kan!

Valess Schnitzel met Milner Gouda kaas
Hierboven noemde ik hem al even, maar deze vind ik echt verrukkelijk. Gezonder dan een gefrituurde kaassouffle en bijna even lekker als een gewone schnitzel, de combinatie maakt het natuurlijk geweldig. Tsja ik weet het: er zit nog steeds dierlijk product in, maar ik ben bang dat stoppen met kaas voor mij te moeilijk is. Gelukkig is Valess inmiddels een redelijk bekend merk en dus in verschillende soorten supermarkten te vinden.

Gehaktballetjes of rul gehakt
Ik heb niet specifiek een voorkeur voor een soort vegetarisch gehakt, maar ik vind het wel heel handig dat er een vervanging is voor balletjes of rul gehakt wat ik in andere gerechten kan gebruiken. Italiaans is namelijk wel een van mijn favoriete keukens. Daarnaast zijn ze vaak ook al gekruid wat het nog lekkerder maakt, bijvoorbeeld bij die van De Vegetarische Slager.

Biologisch Pompoen Tijm burger
Deze burger is een van mijn favoriete vleesvervangers als het weer herfstig- of winterweer wordt buiten. De combinatie van pompoen en tijm is dan echt zo lekker als comfort-food in die tijd! Deze burger van de Albert Heijn is ook nog eens helemaal veganistisch en biologisch, dus kun je totaal zonder schuldgevoel opeten. Wel is de hoeveelheid eiwit er in wat weinig, maar 5%. En er lijkt naast groente vooral meel in te zitten, dus het is meer een opvuller of voor af-en-toe dan een een echte vervanger. Overigens heeft de Jumbo ook balletjes met pompoensmaak, die wil ik ook nog eens proberen.

Hopelijk geeft dit je wat inspiratie om eens wat anders op je bord te doen dan een zigeneurschnitzel of biefstuk. Vleesvervangers zijn echt de moeite waard. Tegenwoordig is vlees zelf ook best prijzig geworden vind ik zelf, dus zoveel duurder is het ook niet, helemaal als je het in de aanbieding koopt. En dan nog een voordeel: vega-vlees is meestal net even iets langer houdbaar, dus kan je er tijdens een aanbieding ook wat meer van inslaan.

Ik ben heel benieuwd welke vleesvervangers andere mensen lekker vinden. Zelf ben ik nog heel benieuwd naar Seitan, ik hoor daar over dat het best lekker is. En aan de andere kant: een tijdje terug probeerde ik eens een wat duurdere vega-hamburger maar die vond ik echt heel vreemd smaken terwijl een ander die juist prima te eten vond, dus ik denk zeker dat het ook een kwestie is van gewoon uitproberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *