Geld & Werk

Financieel Onafhankelijk: eerder stoppen met werken

Misschien heb je er wel eens over gelezen in de krant of kwam je het tegen in een van de populaire boeken over minder werken: Financiele Onafhankelijkheid. Dat je niet verplicht meer hoeft te werken en je alle vrijheid hebt om je tijd te besteden zoals jij wilt. Eigenlijk de ideale vorm van vrijheid dus, wie wil dat nou niet? Klinkt dit als een onmogelijke droom voor je? Dan wil ik je graag uitleggen dat het echt mogelijk is, door middel van het beantwoorden van wat basisvragen:

financieel onafhankelijk: lekker niksen

Wat betekent financieel onafhankelijk zijn?

In Nederland zijn er verschillende definities van deze term, maar de meer moderne betekenis is alsvolgt: financieel onafhankelijk is wanneer je kan leven zonder dat je nog actief hoeft te werken om geld te verdienen.
Het wordt ook wel genoemd: wanneer jij niet meer werkt voor geld, maar geld werkt voor jou.

Het is dus niet, wat sommige mensen denken, dat je ‘zelfstandig’ inkomen verdient zonder afhankelijk te zijn van een partner. Of zonder afhankelijk te zijn van een werkgever (dus als zelfstandige ondernemer). Het CBS gebruikt dat nog wel eens, maar tegenwoordig bedoelen we er wat anders mee. Je bent dan immers nog steeds afhankelijk van inkomen dat je verdient door te werken.


Internationaal staat het ook wel bekend als FIRE, wat staat voor Financial Independence, Retire Early. De groep mensen die hier geinteresseerd in is of al financieel onafhankelijk zijn, noemt men ook wel de FIRE-movement.

Oke, dus niet meer te hoeven werken…klinkt echt geweldig, toch? Stel je voor hoe heerlijk stressloos je leven zou zijn en hoe vrij het zal voelen om je leven in te delen zoals jij het wilt! Ja? Dan wil je vast het volgende weten:

Hoe wordt je financieel onafhankelijk?

Dat mogelijke stoppen met werken gaat natuurlijk niet zomaar, je wordt niet van de ene op de andere dag financieel onafhankelijk. Nou ja…de meesten niet. Het bestaat uit twee factoren die ik al eerder noemde:

  • Je krijgt passief inkomen
  • Dit inkomen is genoeg om alles te betalen

Passief inkomen krijgen, hoe dan?

Beleggen

Het grote gros van de FIRE-movement gaat voor langzame zekerheid door lange termijn te beleggen in EFT’s: Exchange Traded Funds, dat zijn fondsen die een index volged (tracking), oftewel: veilig gespreid beleggen in de markt. Over het algemeen op de lange termijn groeit de markt. Wat nu 100 euro is, is over 25 jaar veel meer waard. Je kan je voorstellen dat als je je spaargeld elke keer belegd dat je daar over heel veel jaren wellicht van kan leven. En ja, dat is dus mogelijk. En hoe eerder je start en hoe meer je belegt, hoe eerder je financieel onafhankelijk kan zijn.

Let op: Beleggen brengt wel risico’s met zich mee. Doe het dus nooit zomaar en lees je in voordat je er aan begint. EFT’s of indexfondsen zijn echter vaak wel redelijk veilig op de lange termijn, maar je kunt er vanuit gaan dat er ook dipjes voorkomen zoals tijdens de Coronacrisis. Dat geeft niks, over het algemeen kruipt het altijd weer omhoog. Mocht je toch tijdelijk zonder geld zitten, dan is een emergency fund wel heel fijn, een grote som geld achter de hand voor het geval dat.

Ander passief inkomen

Natuurlijk kan je ook op andere manieren geld verdienen zonder dat je er echt veel voor hoeft te doen. Zoals het verhuren van een pand, of het laten opknappen van huizen en het doorverkopen hier van of het investeren in bedrijven. Daarnaast zijn er nog veel meer manieren op passief inkomen te genereren, zoals een boek schrijven of een app bouwen. Heb ik een andere keer nog wel over.

Nu inzetten, later genieten

Hoe dan ook betekent het dus wel dat je een van de volgende dingen eerst moet inzetten om later daar van te kunnen genieten:

  • Geld sparen om iets te kopen wat passief inkomen genereert
  • Tijd besteden om iets te maken wat passief inkomen genereert

Daarom zullen de meesten van ons niet van de ene op de andere dag financieel onafhankelijk kunnen zijn. Het kost gewoon tijd om het op te bouwen. Vandaar ook de toevoeging Retire Early: eerder met pensioen gaan. Niet nu al met pensioen gaan.

Hoe snel kan ik dan financieel onafhankelijk zijn?

Een voorbeeld is al door veel mensen berekend, een bekende is deze blogpost van Mr Money Mustache, een van de bekendere mensen uit de FIRE movement. Zoals je kan zien scheelt al heel veel jaren als je 10-15% meer kan besparen. Dan is het toch zonde als je dat nu allemaal uitgeeft. Helemaal ziende dat de pensioenleeftijd alleen maar omhoog lijkt te gaan.

Hoe is het mogelijk om dan alles te betalen?

Je moet je leven er van kunnen betalen en het hangt dus ook deels af van je levensstijl. Woon je in een grote stad, maak je graag grote reizen of ga je veel uit eten (oftewel: leef je een redelijk luxe leven), dan zal je een stuk meer inkomen moeten hebben om dat te kunnen betalen. Om die reden, en om juist sneller geld te sparen, zijn veel mensen binnen de FIRE-movement fan van een simpel zuiniger, duurzamer leven.

Er zijn dus ook mensen die gestopt zijn met werken, maar dat kunnen omdat ze in een ouder huis gingen wonen die niet in het westen of dicht bij een stad ligt, waar ze met een doe-het-zelf attitude zelf dingen opknappen, minder kopen en langer doen met hun spullen. Het is een andere levensstijl, maar komt voor velen overeen met een heerlijk vakantiegevoel.

Trek je het nog extremer, denk dan eens aan mensen uit shows als Floortje aan het einde van de wereld: in het buitenland in de wildernis wonen waar je zelf je onderkomen gebouwd hebt, je eigen eten verbouwt, vlees schiet en van zo’n 200 euro in de maand het wel red. Maar dat noemen we dan eerder zelfvoorzienend dan financieel onafhankelijk.

Hoe kan je het opsparen?

Natuurlijk hoef je echt niet per se de stad uit. Waar het vooral om draait is dat je ‘onder je stand’ leeft. Je niet meer gaat uitgeven omdat het kan om dat je inkomen groeit. Dat is het eerste wat veel mensen doen: Een groter huis, nieuwe en luxere spullen, een betere auto etc., maar zo spendeer je je geld aan dingen die je eigenlijk niet echt nodig hebt. Terwijl: als je het simpel houdt, kun je echt duizenden euro’s per jaar besparen.

Een bekende term is de ‘savings rate‘ > het percentage van je inkomen dat je opspaart en weg kan leggen voor het financieel onafhankelijk worden. Hoe hoger deze is, hoe eerder je kan stoppen met werken. Vandaar dat het een beetje een sport is om zoveel mogelijk ook te kunnen besparen. Want wat je niet uitgeeft, hoef je ook niet moeite te doen harder voor te werken om het te kunnen betalen.

Er zijn tal van websites met tips over hoe je minder kan uitgeven, zelf heb ik ook al wat geschreven over hoe je meer kan sparen of hoe je langer met je spullen kan doen. En daarbij geldt: alle beetjes helpen. Ook die ene snack die je ‘savonds eet of dat leuke speeltje voor je huisdier. En echt: sparen kan iedereen, ook als je weinig inkomen hebt.

Een groot gedeelte is dus je vaste lasten lager krijgen. Een deel daarvan is ook de schulden of de hypotheek die je hebt. Over het algemeen is de berekening dat je meer percentage geld kan krijgen met beleggen dan dat je kan verdienen, maar het is wel erg fijn om ook van je hypotheek af te zijn. Dat geeft gewoon een vrijer gevoel.

Waarom wil je financieel onafhankelijk zijn?

Werken kost je tijd die je nooit meer terug krijgt

Geld is tijd, en tijd is geld. Dat is de filosofie hierachter. Waarom zo hard werken en kostbare tijd verliezen als je misschien niet al die dingen nodig heb die je denkt te willen? Mensen die eerder willen stoppen met werken, hebben niet per se een hekel aan werk, maar zien in dat niet het hele leven daar uit moet bestaan. Dat er belangrijkere dingen zijn. Veel voelen zich niet meer verbonden met de trend van de maatschappij. Ze willen zelf hun tijd indelen, niet de verplichting voelen allerlei dingen te moeten doen. Aan het drukke leven en de ratrace ontsnappen.

En zeg nou zelf, ben je het ook niet eens zat om weer uitgeteld op de bank te liggen aan het einde van de week, te moe om te koken en dan eten bestelt terwijl je als je die energie wel had gewoon lekker je maaltijd zelf had kunnen klaarmaken van wellicht spullen uit je eigen tuin?
Volgens onderzoek is het zo dat een van de spijtbetuigingen die men heeft op zijn sterfbed is dat ze teveel gewerkt hebben, waardoor ze minder tijd over hadden om te besteden aan leuke dingen of tijd te besteden met familie.

Maar is dat eigenlijk niet alleen voor mensen die rijk willen worden?

Als je bovenstaande gelezen hebt weet je: De FIRE movement is niet alleen een groep van krenterige rijke mensen, maar juist van personen die nadenken over alternatieve manieren van leven. Het is ook niet voor niks dat bijvoorbeeld decluttering en minimalisme populair zijn geworden, velen hebben letterlijk en figuurlijk te veel zooi in hun leven.

Zelfs als je niet voor financiele onafhankelijk gaat is het zeker de moeite waard eens te kijken naar een simpeler vrijer leven die je meer betekenis geeft. Je snapt vast dat ik daar juist met Leef Lite, dat gaat over lichter en vrijer leven, fan van financiele onafhankelijkheid ben geworden. Je kan dus ook in de toekomst hier nog meer van mij over horen.

En jij? Spaar jij al voor financiele onafhankelijkheid of lijkt het je wat? Of wil je liever nu gewoon veel geld uitgeven om te genieten? Ik ben heel benieuwd naar je visie hierop, laat het me weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *