Geld & Werk

Handige tips om meer te sparen

Het is weer het einde van de maand en rond deze datum krijgt werkend Nederland weer zijn loon op de rekening (of betaalt zichzelf uit). Ben jij iemand die wel eens schrikt van je lage saldo of houd je meestal wat over en wil je sparen voor iets leuks? Hieronder vind je bewezen tips over hoe jij meer kan gaan sparen en besparen!

Tips hoe je beter geld kan sparen

Wat sparen je oplevert

In ons huidige tijd is het interessant om het te hebben over sparen terwijl de rente minimaal is of zelfs negatief en het dus bijna geld kost. Maar toch is het eigenlijk essentieel om een som geld achter de hand te hebben voor het geval er opeens onvoorziene grote uitgaven moeten worden gedaan. Zoals een autoreparatie of als je tijdelijk zonder werk zit. Daarnaast sparen de meeste mensen o.a. voor vakanties, verbouwingen, de toekomst van hun kinderen. Of bijvoorbeeld om een hypotheek sneller af te betalen of om mee te gaan beleggen. Sparen is dus een middel om over een lange termijn iets groters te kunnen doen met je geld.

Sparen kan gemakkelijker

Veel mensen vinden het lastig om te sparen zoveel ze eigenlijk zouden willen. Met de volgende tips wordt dit een stuk makkelijker:


Altijd als eerste overschrijven naar je spaarrekening

Dit is een van de meest gebruikte en handigste tips: als je loon binnen is, maak dan standaard als eerste een som over naar je spaarrekening. Bij veel banken kan dit helemaal automatisch. Deze tip komt o.a. uit het boek Rich dad Poor dad (Rijke pa Arme pa) van Robert Kiyosaki. Zijn stelling is: betaal altijd eerst jezelf uit. Anders bestaat de kans dat ook dat geld opgaat aan dingen die je eigenlijk niet wilt.

Dit geldt overigens ook voor de extra’s mocht je die krijgen, zoals een vakantie- of kerstbonus. Leuk, maar verleidelijk om gelijk uit te geven. Tenzij je er zelf al een bestemming voor hebt: zet dat gewoon gelijk op de spaarrekening.

Lange-termijn sparen door te gaan beleggen

Ziende dat er nu weinig tot geen rente meer op spaargeld wordt gegeven, kan het steeds meer uit om een beleggingsrekening te openen. Over de lange termijn kan dit ook behoorlijk groeien. Als je het ziet als een levende spaarrekening en je houdt het vol voor zo’n 20 jaar, dan heb je een behoorlijk mooi potje opgespaart voor bijvoorbeeld een kind of je oude dag. Ga voor gespreide, veilige indexfondsen, dan zit je meestal goed. Het is overigens nog steeds met risico dus lees je wel eerst in. Meer info over beleggen kun je vinden op andere blogs zoals de Financieel Onafhankelijk Blog of Beginnenmetbeleggen.com.

Maak een overzicht van je uitgaven en inkomsten

Eigenlijk valt er altijd wel wat te besparen, maar hoe weet je waar je moet beginnen? Om dit te weten kun je vrij simpel een overzicht maken van al je uitgaven en al je inkomsten, zo zie je waar je geld naar toe gaat en hoeveel je eigenlijk te besteden hebt of een planning maken van hoe je het zou willen besteden. Ze noemen dit ook wel een budgetplanner, huishoudboekje of kasboekje. Er zijn veel plekken op het internet waar je gratis iets dergelijks kan printen of digitaal kan downloaden in xls formaat zodat je het makkelijk in kan vullen. Uiteraard zijn er ook papieren versies te koop, bijvoorbeeld bij bol.com.

Bedenk een doel waarvoor je spaart en houd het bij

Of het nou voor je vakantie is, voor je kind, studie of huis: als jij helder hebt en houdt waarvoor je spaart, voelt het in eerste instantie al veel zinniger en belonend omdat je weet dat je er weer iets voor terugkrijgt. En wist je overigens dat bij sommige banken je binnen je spaarrekening ook potjes kan aanmaken? Zo houd je makkelijk overzicht en herinner je jezelf ook weer er aan waarvoor je het doet.
Al dat digitale maakt het soms wel wat ontastbaar overigens, een leuk is om bijvoorbeeld in je planner of budgetjournal iets te tekenen waarmee je je gespaarde som kan bijhouden, elke keer als je dat ziet kan je dat weer er aan herinneren, blij maken en laten denken “dat heb ik toch maar mooi gedaan”.

Stop abonnementen die je te weinig gebruikt

Het makkelijkste geld wat wegrolt zijn de automatische abonnementen. Dan heb ik het niet alleen over de Donald Duck of je lidmaatschap van de sportschool, maar ook over bijvoorbeeld TV of telefoon. Soms hebben we niet altijd door waar we wel of niet gebruik van maken of niet zouden missen als het weg is. Ikzelf heb al jaren niet meer een kabel-TV abonnement en ik heb niet het gevoel dat ik echt wat mis. Wel gebruiken we Netflix. Gelukkig zit Spotify goedkoop bij ons telefoon/internet-pakket in, en het is een gemakkelijke dienst maar zonder zou ik het ook wel overleven. Over de tv/telefoon/internet-rekening gesproken, dit kan vaak een stuk goedkoper als je het deelt met familie of vrienden. Bij KPN kun je bijvoorbeeld MB’s delen, dat kan ook al snel wat geld schelen.

Doe slimmer boodschappen

Als je net als ik behoorlijk houdt van lekker eten en drinken, dan kunnen de boodschappen soms behoorlijk duur uitpakken, maar er zijn een aantal slimme manieren om hier op te besparen.

  • Koop wat in de aanbieding is, en sla in wat houdbaar is of in de diepvries kan
  • Koop alles voor een week in 1 of 2 keer, en maakt een lijstje, dit helpt met alleen dat te kopen wat nodig is
  • Maak maaltijden voor meerdere dagen en gebruik de restjes voor de lunch/snacks of een andere dag
  • Koop meer huismerk producten i.p.v. dure merkproducten
  • Gebruik je eigen kruiden of maak je eigen kruidenmixen of zoek zelf een recept op i.p.v. kant-en-klare mixen en producten

En naast de boodschappen geldt dat natuurlijk ook voor overige uitgaven zoals kleding bijvoorbeeld: wanneer het seizoen afloopt is dat veel goedkoper dan dat je het koopt omdat je het toevallig tegenkomt of wilt hebben.

Betaal je schulden sneller af

Dit voelt misschien als een vreemde tip want hoe kan je nou meer sparen als je meer wilt afbetalen? Uiteindelijk betaalt het zich maandelijks terug. Als jij je hypotheek of je studieschuld afbetaald, scheelt dat op maandelijkse kosten. Het geld wat je maandelijks overhoudt kan je dan weer opsparen.
Let wel op dat je slim kiest. Heb je een schuld met 0% rente, dan is het handiger om eerst je hypotheek af te betalen bijvoorbeeld, want daar betaal je in verhouding gezien meer voor. Aan de andere kant voelt het soms fijner om gewoon van een schuld af te zijn, daarom kiezen sommige mensen liever voor eerst de kleinere schulden weg te werken.

Check jaarlijks of je ergens goedkoper af bent

In december is het een goed moment om te kijken of je zorgverzekering ergens goedkoper kan, dit is toch een van de grotere terugkerende kostenposten en overstappen kan je al snel 100 euro besparen. Hetzelfde geld voor de energieleverancier of je internet/telefoon/TV abonnement. En soms zijn er zelfs aanbiedingen met welkomskorting of cadeaus, de moeite waard dus.

Bewaar je wissel- en kleingeld in een ouderwetse pot

Soms vraag ik me af wie er nog kleingeld gebruikt, maar af en toe kom je er niet onderuit, bijvoorbeeld als je over een ouderwetse markt gaat. Ik vind het dan best vervelend als mijn portomonee zwaar en vol zit met al die kleine muntjes. En ziende dat ik verder vooral met een pas betaal blijft het daar ook vaak inzitten. Wij hebben echter een spaarpotje staan waar ik dat in kwijt kan, lekker ouderwets, maar het telt wel op. Kan je dan weer eens een keer van uit eten.

Bijverdienen

Als het alsnog lastig is om rond te komen en te sparen, denk er dan ook eens over na om naast je baan wat dingen te gaan doen waar je een bedrag voor kunt vragen. Er zijn zelfs hobby’s die geld op kunnen leveren, als je bijvoorbeeld houdt van het opknappen en met meerwaarde weer verkopen van dingen of andere mensen geld over hebben voor je creaties.

Allemaal handige tips die jou helpen met die som geld aan te tikken, als je nu kijkt wat je gelijk zou kunnen toepassen, wat zou dat zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *