Geld & Werk

Thuiswerken: voor- en nadelen en handige tips

Vanaf afgelopen vrijdag is het ontzettend rustig buiten. Dat komt omdat Nederland massaal aan het thuiswerken is geslagen vanwege het verspreidende coronavirus. Voor de meeste mensen zal dit wat nieuw zijn, er zijn immers niet zoveel beroepen die echt puur vanuit huis gedaan kunnen worden. Alhoewel, we moeten nu wel nadenken over alternatieve vormen van het aanbieden van diensten online, vanuit je huis. Daar komt natuurlijk wel wat bij kijken. Hoe houd je jezelf bezig zonder anderen in de buurt? Of hoe zit het met thuiswerken en kinderen? Wat zijn de handigste tools voor het online video-chatten? En wat is de beste plek in je huis om te gaan zitten? Laten we daar eens naar kijken.

Tips voor thuiswerken

Tools om thuis te werken

Thuiswerken kan natuurlijk het makkelijkst met een computer of laptop, en de meeste mensen hebben die wel thuis of hebben een laptop van werk. Als je kinderen hebt en niet elk heeft zijn eigen computer, denk dan ook aan het gebruiken van telefoons en tablets zover dat mogelijk is. Zijn er gewoon uberhaupt weinig apparaten, dan kan je natuurlijk gebruik maken van boeken of dingen (laten) printen. Eigenlijk is elke standaard computer die niet ouder is dan 10 jaar wel redelijk geschikt voor online werk, zolang het niet om zwaar grafische of calculerende doelen gaat.

Voor diegenen die normaal gezien veel afspraken hebben en/of in gesprek zijn met andere personen is het natuurlijk belangrijk dat je een microfoon en eventueel een webcam hebt. Zelf gebruik ik een headset die mijn man ooit gekocht heeft voor gaming, deze heeft degelijk geluid, beide door microfoon en koptelefoon. Ik kan dat aanraden, omdat jij en anderen dan niet snel last hebben van echo (jezelf horen door de speaker/microfoon van iemand anders) en omdat het geluid direct naar je oren gaat en je dus daar goed op kan concentreren. De meeste laptops van tegenwoordig hebben sowieso wel een camera en microfoon ingebouwd overigens en de techniek is inmiddels ook zover dat ze echo/ruis redelijk kunnen wegfilteren, dus als je niet al te veel hoeft te videobellen/chatten dan kan je je daarmee ook redden.


Andere middelen die je natuurlijk nodig hebt is iets van een bureau en een goede stoel. Nu je veel thuis zit is dat echt van belang, anders krijg je na een dag zitten last van je rug, nek of schouders. Ga dus vooral even na wat het fijnst zit voor je. Als je tijdelijk thuiswerkt en je gezin door het coronavirus veel thuis is, kan het zijn dat je veel in de huiskamer of keuken aan een tafel zit.Doe dan wat moeite en sleep die bureaustoel daarheen, je rug zal je dankbaar zijn.

Mocht je voor een langere tijd of permanent thuis gaan werken dan wil je het liefst een eigen ruimte of in ieder geval een eigen bureau hebben. Zoek een ruimte waar jij je goed kan concentreren of die je productief laat werken omdat je alles bij de hand hebt. Maak er wat leuks van, dan word je er ook nog eens blij van om daar aan de slag te gaan.

Voordelen van thuiswerken

Het kost minder tijd
Opeens komen we er nu achter dat we helemaal niet zoveel tijd nodig hadden voor die ene vergadering omdat alleen het essentiele gevraagd en genoemd wordt. Je hoeft niet meer te rijden naar je werkplek en je wordt niet de hele tijd afgeleid door je collega’s die een gesprek hebben. Dat levert veel meer vrijheid en minder stress op. Je houdt dus ook tijd over! Wat ga je daarmee doen nu dan? Dat is een goede vraag, lees verder in dit artikel wat ideeën.

Productiever, effectiever en creatiever
Als je zoals ik noemde een fijne werkplek hebt ingericht, dan geldt over het algemeen dat je productiever en effectiever kan werken. Je kan je tijd zelf indelen. En zonder die afleiding kan je je misschien beter concentreren, dat scheelt niet alleen tijd maar misschien kan je je werk nu zelfs beter doen dan voorheen. Zeker voor diegenen die bijvoorbeeld veel lees, denk of bereken-werk hebben kan dat veel schelen. Als je een creatief beroep hebt, heb je nu een stuk meer vrijheid om leuke dingen te proberen. Maak er vooral gebruik van!

Goedkoper
Tsja, misschien dat je nu je meer thuiszit wel meer eet en de verwarming aanzet, maar als je je normale ritme aanhoudt en gewoon een extra trui aandoet of dekentje gebruikt dan is thuiswerken goedkoper. Dat zit hem voornamelijk in de reiskosten, maar denk ook aan die ene lunch in de kantine. Of dat jou of je werkgever scheelt hangt er natuurlijk vanaf wie het betaalt.

Nadelen van thuiswerken

Jezelf aan het werk houden vraagt om discipline
Niet iedereen is goed in het in z’n eentje werken. Dit verschil werd me enorm duidelijk nu mijn man nu thuis moet werken vanwege de maatregelen door het coronavirus. Hij werkt het beste als hij met anderen samenwerkt, het liefst in dezelfde ruimte. Nu heeft hij wel afspraken online maar houdt tijd over en kan zich lastig er toe te zetten dit in te zetten voor iets dat helemaal vanuit zichzelf gestart moet worden. Normaal gezien zou je dan in een cafe kunnen gaan zitten bijvoorbeeld, maar deze zijn vanwege de RIVM maatregelen ook dicht. Dat is wel even lastig.

Thuiswerken bij het coronavirus: je planning

Tip om aan het werk te blijven:

  • Maak een takenschema of planning voor de week en per dag. Breng dus structuur aan. Kies een aantal taken uit die je kan en wilt doen voor de dag, schrijf ze ergens op, leg het in je buurt of plak het aan je beeldscherm zodat je het regelmatig blijft zien. Je kunt het onderverdelen in dingen die je echt vandaag wilt doen en dingen die je eventueel erbij kan doen. Streep af wat je klaar hebt, dat voelt lekker voldaan! En daarna is het ook minder erg als je wel even wat leuks doet
  • Houd afleiding uit de buurt. Is je huisdier steeds aandacht aan het vragen? Kijk dan of je die in een aparte ruimte kan houden voor een tijdje of zoek zelf een andere ruimte op. Heb je de neiging om steeds je telefoon te pakken? Leg die dan een eindje van jezelf weg. Heb je kinderen die nu thuis zijn? Als ze oud genoeg zijn kun je afspraken met ze maken. Als het om jonge kinderen gaat zal het misschien wat lastiger worden. Soms is het ook gewoon een kwestie van accepteren dat niet alles gaat zoals je wilt.
  • Neem regelmatig pauzes. Hopelijk neem je die normaal gezien ook, maar het kan voor diegenen die voor het eerst thuiswerken er wel eens bij inschieten. Iedereen heeft wel eens een pauze nodig en het is gezond voor je om even om de paar uur op te staan, te lopen, even wat te eten en drinken e.d. Als je het lastig vind daarna weer aan het werk te gaan, zet dan bijvoorbeeld een timer zodat je weet wanneer je pauze voorbij is.

Niet zo gezellig, minder communicatief
De introverten onder ons zullen misschien wel blij zijn met de tijdelijke thuiswerk-maatregel, maar diegenen die juist energie halen uit regelmatig contact met anderen vinden het maar lastig. Zeker nu social distancing wordt aangeraden en je dus ook niet even je oma kan bezoeken. Hoe ga je daarmee om?

Tips om het toch sociaal en gezellig te houden:

  • Ga met mensen videochatten. Gebruik een programma van je werk of bijvoorbeeld populaire videochatprogramma’s zoals Skype, Zoom, Discord etc.
    Videochatten zorgt ervoor dat je je iets minder alleen voelt. Je hoeft natuurlijk niet alleen per se dit te doen als er een vergadering gepland is, je kan het ook voor een paar uur doen zonder een specifiek doel en dat je af en toe met elkaar kletst.
  • Doe de radio aan of zet een podcast op. Stilte kan voor dat gevoel van eenzaamheid zorgen en met een radioshow of podcast voel je je misschien een stukje minder alleen.
  • Als je met meerdere mensen in een huis zit: spreek af om samen pauze te houden, te lunchen e.d. of houd de deuren open zodat je bij elkaar langs kan. Mocht je kinderen hebben, dan kun je natuurlijk ook tijdelijk ‘schooltje spelen’ aan de grote tafel, kan ook best gezellig zijn.

Give yourself some slack. Je hoeft niet de hele tijd te werken. Nu je tijd over hebt kun je ook gewoon er voor kiezen om een uurtje wat leuks te doen. Ga een cake bakken, speel een spelletje, ga lezen, doe iets creatiefs…bedenk gewoon iets leuks wat je nu eindelijk kan doen.

Kantoor en schoolKantoor en school

Omdenken: dit is een kans

Elk voordeel heeft zijn nadeel. Ben jij iemand die nu baalt dat je thuis moet blijven? Probeer eens te bedenken wat je er wel aan kan hebben en wat het je oplevert. Niet alleen worden we nu bijna verplicht om alternatief na te denken over onze manier van werken en leven, maar omdat je wellicht meer vrije tijd hebt kun je ook leuke positieve dingen bedenken om er mee te gaan doen. Dat kan natuurlijk op de lange termijn ook fijner zijn.

Het is een kans om bewust eens stil te staan bij hoe we onze tijd indelen en wat dat met ons doet. Zo zijn er bijvoorbeeld al behoorlijk wat initiatieven om anderen te helpen in deze tijden, gewoon gratis omdat je je er goed bij voelt. Spontaan doen wat er in je opkomt, daar is nu ruimte voor (binnen de beperkte maatregelen van de regering dan). Eerlijk gezegd vind ik dat bijna nog wel het interessantste van deze corona-crisis. Hoe zou de wereld er uit zien als mensen niet meer vast zitten aan aloude middelen? Hoe zou jij je leven dan inrichten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *