Geld & Werk

Zo word je een digital nomad

Sinds een tiental jaren is de economie veranderd. Er komen meer en meer freelancers (eigenlijk ZZP’ers, maar ik vind freelancer leuker klinken) in Nederland. Zo veel zelfs dat er vragen werden gesteld in de tweede kamer en er meer regels voor kwamen. Freelancen is gemakkelijk, zo denken de meesten en ja als je het goed doet kan het veel fijner zijn dan voor een baas te werken (en dus voor een lichter leven zorgen).

In diezelfde tijd is de digital nomad in opmars gekomen. Een digitale nomade, oftewel een persoon die vooral digitaal werkt en onafhankelijk van locatie is (en dus ‘reist’). De mensen die hier bekend zijn mee geworden zijn er natuurlijk lyrisch over, want stel je voor: je werkt gewoon lekker vanaf je laptop op een zonnig terrasje in Thailand…dat is toch ontzettend gaaf? Wil jij dat ook wel? Dan lees je hier een stappenplan hoe je daarvoor kan zorgen:

Bouw het op, zeg je baan nog niet op

Denk niet gelijk “hey dit klinkt geweldig, ik ga nu gelijk een mail naar mijn baas sturen dat ik er mee stop”. Even realistisch, hoe leuk het ook klinkt, je gaat niet opeens een bedrag verdienen waarvan je kan leven. Houd dus nog even een stabiele bron van inkomsten vast en begin tegelijkertijd als freelance ondernemer (ZZP’er dus), zodat je er een beetje van kan proeven en je niet gelijk in de stress raakt vanwege geldgebrek.


Kies werk dat bij je past

Als digital nomad werk je nog steeds, maar dan digitaal, op afstand. Dat betekent dat je niet alles kan doen (honden kun je niet digitaal uitlaten) en ook niet al het digitale werk valt te combineren met reizen. Maar dat het wel nog steeds belangrijk is dat je doet wat jij leuk vindt, kan leren en bij jou past. Er zijn verschillende opties, bijvoorbeeld:

 • Website designer
 • Grafisch vormgever
 • Teksten/ boeken schrijven of vertalen
 • Bloggen / content marketing
 • Fotograaf
 • Online coach
 • Vlogger of video editor
 • Virtual Assistant of klantenservice
 • Online trainer: cursussen en webinars geven
 • Marketing consultant of SEO specialist
 • Software/app developer / programmeur

Zoals ik al subtiel liet vallen is het ook belangrijk om te weten dat je dingen kan leren. Het is niet alsof ik geleerd heb op een school hoe ik een WordPress website maak, dat heb ik geleerd door dat online uit te zoeken en zelf te doen. Kies iets waar jij enthousiast van wordt of probeer meerdere dingen.

Daarnaast moet je opdrachten zien te krijgen, dus of je dat nou doet door zelf een product/merk op te zetten met bijbehorende website, of dat je via freelance job-sites aan opdrachten komt, dat kost wel wat moeite en een klein beetje een ondernemers-spirit.

Wanneer je genoeg verdient

Het hang natuurlijk af van waar en hoe je leeft en hoeveel jij wilt werken om te weten wanneer je dan echt een digital nomad kan worden. Voor sommigen zal dit al vrij snel kunnen, maar ook hiervoor geldt dat er een bepaalde zekerheid moet zijn. Je wilt niet opeens je land voor lange termijn verlaten om er dan achter te komen dat die ene grote opdracht toch niet doorgaat. Het handigst is als je in ieder geval meerdere maanden afspraken/opdrachten kan vaststellen, of beter gezegd: dat je zeker weet dat je dat geld gaat verdienen.

Wees slim met geld

Je hebt natuurlijk nog steeds geld nodig om te leven, maar als jij je inkomsten hoog houdt en je uitgaves laag, gaat het al gemakkelijker. Een voordeel voor mensen die opgegroeid zijn in een westerse samenleving is dat het leven elders in de wereld een stuk goedkoper kan zijn. Zoek dus ook op plaatsen op om te werken die passen bij je inkomende geldstroom en waar jij comfortabeler kan leven. Misschien weet je nog dat je eens ergens op vakantie ging en het eten daar veel goedkoper was. Tsja, wat let je om daar voor een langere tijd te blijven als je toch overal online kan werken? Een handige website om jouw plek te vinden is bijvoorbeeld Nomadlist.com.

Ga op je doel af en word goed in wat je doet

Natuurlijk wordt niet iedereen een digital nomad, en de gemiddelde freelancer zal het prima vinden om in Nederland achter zijn bureau te zitten. Als je eenmaal vastgesteld hebt dat je het echt wilt echter, ga er dan ten volle voor. Met halve inzet kom je er niet. Hak de ‘reis’ er naar toe in kleinere stapjes en doelen en blijf er hard naar toe werken.

Soms betekent dat overigens niet dat je langer moet werken, maar juist dat je wat meer moet leren. Freelancen is meer dan alleen die opdrachten doen, maar ook jezelf profileren en verkopen, uitzoeken waar jij goed in bent en klanten vinden die daar bij passen. Je bent immers alsnog een ondernemer.

De andere kant van ‘goed zijn in wat je doet’ is NIET doen waar je niet goed in bent. Als het niet al te duur is kan je ook deels je werk uitbesteden aan (misschien nog goedkopere) freelancers, dat is uiteindelijk makkelijk verdiend en je houdt zelf energie en tijd over voorwat jij wel leuk vindt.

Reizen en werken: wat heb je nodig?

Naast de standaard elementen zoals laptop en internet, heb je ook een plek nodig waar je stroom kan krijgen en natuurlijk onze menselijke behoftes zoals eten en slapen. Tegenwoordig zijn er behoorlijk wat cafe’s waar je je laptop kan inpluggen of van gratis wifi kan genieten.
Wat betreft je verblijf, denk hierbij aan betrouwbare hostels, AirBnB’s of plekken van anderen die ook tijdelijk op reis zijn en iemand zoeken die in hun huis willen verblijven.
Daarnaast is het ook handig om een wereldwijde zorg- en reisverzekering te hebben, voor het geval dat er toch iets gebeurd.

Is het digital nomad zijn wat voor jou?

Klinkt natuurlijk supergaaf dat werken in andere landen, maar het is niet voor iedereen. Er hangen ook nadelen aan. Denk bijvoorbeeld aan dat je wel comfortabel moet zijn om steeds in een andere cultuur leven en aan andere gewoontes en regels moet wennen. En het op afstand werken moet bij je passen. Ja er zijn best plekken waar je andere kan ontmoeten, maar je bent niet de hele tijd direct in contact met je klant. En je vrienden of familie moet je ook een tijd kunnen missen. Het is toch echt anders dan een paar weken op vakantie zijn. Denk dus vooral vooraf goed er over na, lees er veel over, praat met mensen en neem dan pas de beslissing.

Wil jij een digital nomad worden? Hoe zie jij het voor je? Wat ga je doen om dat te behalen en waar reis je heen? Laat het weten in de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *