Leven & Vrije tijd

Een opgeruimd huis, een opgeruimd hoofd

Niet alleen in de tijd van de voorjaarsschoonmaak, maar ook omdat je er zelf van opfrist: opruimen en schoonmaken in je huis maakt ook ruimte in je hoofd. Ruimte voor nieuwe dingen, ruimte om bewuster in je leven staan, die tijd voor wat jij wilt doen. Daarnaast is hoe jouw huis van binnen er uit ziet ook een beetje een afspiegeling van jouw hoofd en gevoel (mee eens of niet?). Zin om eens af te komen van die rommel? Lees dan verder voor wat jou kan helpen hiermee.

Declutter je oude lades en manden

Een groot stuk van wat we opslaan hebben we na een tijd helemaal niet meer nodig, daarom helpt het enorm om door je archieven heen te gaan, vaak komen daar bergen met ‘afval’ uit die je gelijk weg kan doen (Decluttering is overigens een populaire Engelstalige term voor het wegdoen van rommel die je kan gebruiken om er meer over te vinden). Er wordt wel eens gezegd dat hoe groter je huis is, hoe meer je op gaat slaan, maar als je dat wat opgeslagen is niet meer gebruikt is het eigenlijk ook niet nuttig meer. Maak dus ruimte en ga door jouw opslag heen.

tips om je huis op te ruimen: declutter

Maak een systeem voor je papierwerk

Hoe vaak leg jij enveloppen over financiën of administratieve info niet ergens willekeurig neer totdat het ooit eens opgeborgen wordt (waarheen eigenlijk)? Hoe fijn zou het zijn als je daar een systeem voor had en alles gelijk netjes kon bewaren en terug kon vinden als het nodig was? Kom op, koop een aantal mappen, tabbladen en een perforator en sorteer je papierwerk (bijvoorbeeld op categorie en datum). Zet op de achterkant of voorkant van de map wat er in zit en je kan het makkelijk uit de kast halen wanneer nodig, essentieel voor het overzicht maar ook gewoon superhandig!


Houd wat je echt van waarde vindt en wat jou blij maakt.

Iedereen kent de methode van Marie Kondo inmiddels wel, maar heb je daadwerkelijk zelf wel eens nagedacht wat nou precies van waarde voor je is en wat niet? Volgens deze methode gaat het om de vraag: ‘ what sparks joy’, oftewel wat jou laat glimlachen en gelukkig maakt. De rest kun je nog filteren op wat nuttig is in je huis door te bedenken wat je vaak genoeg gebruikt of wat teveel van waarde is om weg te doen, maar wat overblijft is eigenlijk niet nodig. Meer over de KonMari methode lees je o.a. hier. Ook is er een serie op Netflix waarin je voorbeelden kan zien van hoe ze te werk gaat.

Laat de tijd te laten kiezen

“Ik had soms spullen waarvan ik eigenlijk niet zeker wist of ik het wilde houden.” Een makkelijke methode om te checken hoe belangrijk iets voor je is, is om het opruimen in stadia te doen. Maak een ‘onzekere’ stapel en leg die tijdelijk in een doos, zo kijk je er niet meer naar dus het is in ieder geval uit het zicht en semi-opgeruimd. Na een half jaar of een jaar (zet wel een herinnering in je agenda he..) ga je de doos nog een keer na. Heb je de spullen gemist? Zet ze dan weer terug, maar wat je niet gemist hebt, doe dat weg want blijkbaar was dat toch niet belangrijk genoeg.

Verkoop wat nog gebruikt kan worden

Een leuke bijkomstigheid van als je iets niet meer nodig hebt is dat je het wellicht nog kan verkopen. Zet het op marktplaats (gebruik bijvoorbeeld hun makkelijke app) en wie weet krijg je nog wat geld terug en maak je er een ander ook nog eens blij mee. En mocht niemand er geld voor over hebben, deel met je vrienden en familie of ze nog wat nodig hebben of geef het weg bij de kringloopwinkel.

HuishoudenHuishouden

Doe het samen

Heb je al wat zin gekregen om aan de slag te gaan? Super, doe het gelijk vandaag of plan het in je agenda in plaats van een avondje achter de TV. Het is helemaal niet moeilijk, zolang je er maar mee begint, hopelijk helpen bovenstaande tips. heel veel succes! Heb je zelf nog opruim-tips? Deel ze vooral met de rest!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *