Geld & Werk Leven & Vrije tijd

Lifestyle inflatie: onder je budget leven levert je veel op

Een van de grootste financiele kosten die de meeste mensen maken is niet per se die ene droomvakantie of de onderhoud van je woning, maar juist dingen waar je op de lange termijn meer aan gaat uitgeven. Omdat je het kan betalen en je wilt hebben wat andere mensen hebben. Dat noemen we lifestyle inflatie.

Een voorbeeld: Na je afstuderen leef je bescheiden in een kleine flat, je koopt goedkoop eten en geeft niet al teveel uit omdat je een starter in de markt bent. Van je jaren 30 naar 40 krijg je een betere baan, je gaat meer verdienen. Je koopt een groter huis en auto, gaat vaker op (een verre) vakantie, koopt meer merk-spullen, hebt allerlei abonnementen voor je plezier of gunt jezelf dat je lekkere lunch koopt op je werk, omdat je het ‘verdient’. Het kan, want je kan het betalen. Vijf tot tien jaar later klim je in de werkladder en verdien je steeds meer geld. Je ziet op TV mensen die een extra (groot) huis hebben, met een jacuzzi in de achtertuin, een schoonmaker of tuinman. Je zou dat ook wel willen en sluit een hoge hypotheek af en hebt grote maandelijkse kosten. Daarnaast hoor je dat je buurjongen een duur cadeau heeft gekregen waarvan je vind dat jouw kind het ook moet hebben anders hoort hij er niet bij, en jij ook niet bij je buren of die vrienden en collega’s die ook zo leven. Je wil immers niet opvallen of het gevoel hebben dat je kind wat mist.

Lifestyle inflatie, oftewel: je uitgaven voor je lifestyle groeien mee met je inkomsten. Voor heel veel mensen is dit de normale gang van zaken. Omdat ‘het kan’ en omdat je andere mensen wil bijhouden in dezelfde soort ‘luxe’. Terwijl: waarom zou je dat doen als je met minder ook blij kan zijn?


Een ander voorbeeld is van iemand die ‘arm’ opgegroeid is maar nu vindt dat hij van het leven moet genieten, omdat hij dat niet eerder had. Dat terwijl de gemiddelde persoon er wel keihard voor werkt (lees: uren besteed aan werk voor anderen, om dan in de overgebleven paar vrije dagen en weken in het jaar het verdiende geld uit te geven). De vraag is: is dat het waard?

De nadelen van lifestyle inflatie

Misschien lees je dit wel en denk je: ‘nou en’? Dat kan, zoals ik al zei lijkt het een beetje de norm, zeker in westerse landen. Steeds meer en meer, er is niet zoiets als ‘genoeg’. Maar dat kost ook behoorlijk wat. Denk maar na:

 • Je gaat of blijft maar steeds hard werken voor geld, dit kost je kostbare tijd in je leven. Je wordt er ook nog eens afhankelijk van, want ja al die dure dingen moeten wel betaald worden. Dat duurt tot je pensioen, daarna heb je nog kort te leven. Wil je dat wel?
 • Je bent weinig tevreden, na het ene jaar genieten moet het het volgende jaar nog groter. Je moet steeds weer iets nieuws hebben: er is geen einde aan. Echt tevreden zijn bestaat dan niet meer. De kleine en onstoffelijke dingen maken je minder tot niet meer blij. Dat brengt vaak een rusteloos leven met een leeg gevoel.
 • Je haalt niet voldoening uit de dingen zelf of om wat jij zelf belangrijk vindt, maar omdat je jezelf vergelijkt met anderen. Op den duur brengt je dat verder van jezelf weg en kan je jezelf kwijt raken. Wat vond je nou zelf echt belangrijk en fijn?
 • Je geeft bakken vol met geld weg aan (nieuwe) dingen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Dat kost niet alleen jou geld, maar je belast ook het milieu er mee.
 • Omdat je zoveel geld uitgeeft kun je lastig sparen voor bijvoorbeeld een vervroegd pensioen of om minder te kunnen werken. Je blijft afhankelijk van werk. Als het slecht gaat met de economie en je een kans hebt dat je je baan verliest, heb je kans op een probleem…en stress.

Daarnaast kan lifestyle inflatie eigenlijk de grootste bron van toename in je uitgaven zijn die over je leven heen verspreid is. Het is niet eenmalig, als je op deze manier leeft wil je steeds meer en meer. Er is geen genoeg, want waar je even blij mee bent, is na een tijd gewend.

Wat kun je er aan doen?

 • Maak een plan: wat wil jij uiteindelijk en wat is genoeg voor jou? Zet verschillende stappen uit. Als je droomt van het leven op een zeilschip, ga dan daarvoor sparen. Geef dan niet teveel uit elke keer, want dan haal je dat doel niet.
 • Bedenk dat waar je mee opgegroeid bent niet per se jouw standaard hoeft te zijn. Zeker voor diegenen die uit een familie komen met aardig wat geld kan het lastig zijn, omdat het als een stap terug voelt, maar waar het om gaat is waar jij blij van wordt, niet waar anderen blij van worden. Je bent je eigen persoon.
 • Maak een budgetoverzicht: hoeveel wil je eigenlijk uitgeven. Je kan bijvoorbeeld dingen limiteren en afspreken dat je voor hobby of vrije tijd maximaal 50 of 100 euro in de maand uitgeeft bijvoorbeeld, als dat in je budget past. Dan heb je geld voor leuke dingen, maar geef je ook niet teveel uit. Wat je ook kan doen is proberen weer helemaal terug naar basic te gaan, en vanaf daar weer zien wat je mist of niet.
 • Probeer te experimenteren: kies eens voor de basic of minder-luxe versie van iets. Bijvoorbeeld de eigen-merk pizza kopen of een tweedehands auto die wat ouder is of een vakantie in eigen land i.p.v. met het vliegtuig. Probeer eens te ervaren of jou dat echt minder blij maakt.
 • Vraag je zelf af: wat is het doel van je aankopen? Is het tijdelijk vermaak of kun je hier op de lange termijn echt wat in je leven mee veranderen op een positieve manier?
  Het is echt niet erg als je bijvoorbeeld een iets groter of bijv. vrijstaand huis neemt, als dat jouw levenskwaliteit en tevredenheid voor de rest van je leven omhoog haalt. Maar je moet het niet doen omdat je het van je salaris nou eenmaal kan betalen of omdat je broer/zus/vriend het ook doen.
 • Bedenk je dat als je al dat geld, dat je anders uit zou geven, op zou sparen of bijvoorbeeld zou beleggen, je in een tiental jaren al zo op kan lopen naar een half of heel miljoen. Bedenk wat je daar wel niet mee zou kunnen doen i.p.v. steeds uitgeven aan tijdelijke dingen.
Rijkdom kan ook zitten in simpele dingen!

Je compenseert iets

Een goede vraag is ook: waarvoor doe je dit eigenlijk? Heel vaak proberen we met meer uitgaven, meer spullen en grotere vakanties, een gat op te vullen of een gevoel te compenseren. Dan is het eigenlijk een soort medicijn: omdat je je niet gelukkig voelt, heb je andere dingen nodig om tijdelijk toch dat geluksgevoel te ervaren. Als dat het geval is, kun je toch beter gaan werken aan het uitzoeken wat je echt nodig hebt om gelukkig te zijn. Misschien is je werk wel juist te stressvol of juist enorm saai? Zoek dan naar iets anders. Of misschien mis je de zingeving in het leven? Ga dan op zoek naar wat dat kan bieden. Uiteindelijk houd je daar veel meer aan over.

Heb jij wel eens geld uitgegeven of een beslissing gemaakt waar je later toch wat spijt had, omdat het je uiteindelijk niet echt geluk of tevredenheid bracht? Of ben je vanaf het begin al bewust gaan leven? Laat het me weten: laat hieronder een reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *