Leven & Vrije tijd

Zo krijgen je spullen een langer leven

Een duurzaam leven, dat begint steeds meer de trend te worden. Zero-waste is een van de bewegingen hierin: voor zo min mogelijk afval zorgen betekent dat er minder gemaakt hoeft te worden en er minder slechte stoffen in het milieu belanden. Dat doe je niet alleen maar door goed na te denken voor je iets koopt (heb je het echt nodig?) maar ook door de dingen die je hebt langer te gebruiken. Daar zijn een aantal gemakkelijke tools en trucs voor!

Idee om spullen her te gebruiken

Upcycling en hergebruik

Er zijn best wat spullen die je nog kan gebruiken ook al zijn ze niet meer top, te klein of hebben ze een scheur. Van broeken of shirts kan je de pijpen en mouwen nog afknippen en als zomerkleding dragen. Of wat dacht je van de stof gebruiken om een leuke tas of kussensloop van te maken? Je spullen creatief hergebruiken in een andere vorm: dat noemt men upcycling.

Er zijn een aantal personen en bedrijven die hier zelfs hun werk van maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van riemen gemaakt van rubberbanden of klokken en schalen van oude LP’s. Oude kastjes en stoelen kun je oplappen tot weer iets moois, wat soms nog geld oplevert ook. Denk dus na voordat je iets van plan bent weg te gooien: kan je hier zelf nog gebruik van maken door er iets anders mee te doen? Je kunt op het internet allerlei ideeën er voor vinden uiteraard.


Overigens is het natuurlijk ook dat je het wel kan gebruiken maar niet per se een nieuw product van te maken. Zo bewaarde mijn moeder vaak de emmertjes of oude plastic bakjes uit de keuken voor de (klein)kinderen om in de zandbak of zomers met water te spelen. Schoongemaakte appelmoes- of jampotten werden hergebruikt om nogmaals fruit of jam in te doen. Of bijvoorbeeld om te knutselen: een leuk pennenpotje of windlicht van te maken.

Verstellen en Repareren

Is er iets stuk, kijk dan of je het kan repareren of dat kan laten doen. Voor kleding is dat gemakkelijk: er is meestal wel een naaiatelier of kledingreperateur in de buurt (of wellicht wil je oma, tante of kennis het wel doen). Je kan natuurlijk ook zelf leren naaien, heel moeilijk is het namelijk niet. En denk ook eens er aan dat, als je een kleinere of grotere maat nodig hebt, verstellen van kleding ook een optie is. De schoenmaker is daarnaast vast geen onbekende term, vooral voor dure schoenen die je graag wilt houden: laat ze gewoon even opknappen of doe het zelf als je kan met goede contactlijm.

Wat betreft apparaten en elektronica: behalve dat je het misschien bij de winkel kan vragen waar je het gekocht hebt (die hebben voor simpele dingen vaak wel tips of misschien is er nog garantie en kan de fabriek een onderdeel vervangen), bestaat er ook zoiets als een Repair Cafe, oftewel een plek waar je je apparaat zelf kan repareren onder begeleiding van vrijwilligers. Je bespaart geld en het milieu, maar leert ook nog eens wat!

Zo goed als nieuw

Zuinig met je kleding omgaan, dat kan iedereen leren. Denk bijvoorbeeld aan het omdraaien van kleding voor de was of het uberhaupt minder wassen er van (af en toe luchten werkt ook goed als je er niet teveel in gezweet hebt, zelf kort stomen is ook een optie). Die ene trui die zo lekker zit maar er wat oud en gedragen uit ziet, de broek die je perfect past maar onderaan wat pluisjes (ook wel pillen genoemd) heeft gekregen: die kun je weer netjes krijgen met een pluizentondeuse (ook wel ontpluizer of pluisverwijderaar genoemd). Zo zien ze er weer prima uit om dagelijks te dragen. Sommige dingen die echt te vies zijn kan je wellicht nog gebruiken voor klusjes(dagen).

Onderhouden

Ook andere dingen kun je er blinkend uit laten zien en een langer leven gunnen door het regelmatig goed te onderhouden. Voor je waterkoker of koffieapparaat is ontkalking bijvoorbeeld belangrijk, daar heb je middeltjes voor in de winkel maar dat kun je ook zelf makkelijk doen door een hoeveelheid water te mengen met schoonmaakazijn en het even door te laten koken. Officieel wordt aangeraden dit eens in de drie maanden te doen, echt niet nodig om weer een nieuwe te kopen. Je wasmachine heeft vaak zelf al deels een schoonhoud-systeem maar die dient dan wel schoongemaakt te worden eens in de zoveel tijd.

Verder is het vanzelfsprekend dat als je wilt dat je langer plezier hebt van iets er gewoon goed voor zorgt. Een voordeel van minder spullen overigens is dat je minder hebt om naar om te kijken en meer aandacht hebt voor dat wat je hebt.

Koop dingen die langer meegaan.

Toen ik student werd had ik niet zoveel geld, ik kocht daarom toen ik op kamers ging de goedkoopste pannenset van de Ikea. Maar je raad het al: die pannen waren binnen twee jaar bijna niet meer te gebruiken. Soms kan het uit om meer uit te geven aan iets wat gemaakt is van kwaliteitsmateriaal zodat het veel langer meegaat zoals bijvoorbeeld een goede Tefal pan. Dat geldt voor je pannen maar bijvoorbeeld ook voor je matras of oven. Een andere tip is om vooraf te checken online wat goede reviews heeft gekregen, zo weet je zeker dat het een tijd lang meegaat.

Tweedehands spullen kopen of verkopen

Toch er vanaf? Geef het een tweede leven

Vooral als je met minder spullen wilt leven, aan het opruimen bent geslagen of zelfs eerder richting het minimalisme wil gaan, dan zal je veel dingen wegdoen. Zonde om gewoon in de vuilnis te gooien. Vraag je familie, vrienden, buren of collega’s of ze nog iets willen gebruiken of probeer het als het iets waard is nog te verkopen op marktplaats. Tweedehandsboeken kun je misschien ook verkopen via bol.com. En anders gewoon naar de recycle-shop brengen. Zo krijgt het weer een tweede leven en heeft een ander er ook nog eens plezier van.

Je spullen een langer leven geven is dus eigenlijk best gemakkelijk, het enige wat het kost is dat je er bewust bij stilstaat en je afvraagt wat je er nog mee kan. Daarmee help je niet alleen jezelf, maar bespaar je ook het milieu een beetje. En al die kleine beetjes helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *