Leven & Vrije tijd

Zo vind je een nieuwe hobby die bij je past

Je kent dat vast wel, op een moment heb je tijd over OF je draaft door met werken en functionele taken, want je zou niet weten wat je anders zou moeten doen.
Hobby’s hebben is gezond, over het algemeen betekent het dat je je hoofd aan iets anders laat denken en even op kan laden. Zo ervaar je minder druk op dingen als werk en stress en je hersenen hebben ondertussen tijd om alles op een rijtje te zetten. Dan hebben we het wel over bepaalde hobby’s, want als je extreme of fanatieke activiteiten (met anderen) onderneemt, dan kan dat wellicht afleiden en een tijdelijke kick geven, maar dat is toch iets minder rustig.

Maar waar begin je als je niet weet wat je leuk vindt?
Hieronder vind je wat tips om datgene te vinden wat jou lekker bezig kan houden.

Bedenk vooraf wat bij jou past

Ben je iemand die liever thuis zit of houd je van buiten zijn? Heb je niet veel geld te besteden? Houd je van actief zijn met anderen of misschien met je huisdier?
Dat zijn allemaal dingen om vooraf rekening mee te houden.
Het heeft natuurlijk weinig zin als je gaat proberen binnen in je eentje crafty dingen te doen als jij een extrovert persoon bent die veel blijer wordt van samen met anderen iets te ondernemen.
Ook geld is van invloed. Een hobby als motorrijden laat je spaarpot sneller leeg lopen dan bijvoorbeeld aquarellen schilderen.


Kijk naar cursussen in de buurt

Overal zijn plekken waar cursussen en workshop gegeven worden. Vaak kun je bij de supermarkt of culturele oranisaties flyers en magazines vinden die deze workshops en cursussen promoten. Natuurlijk is er ook genoeg op internet te vinden. Ook zie je wel eens dat er markten zijn waar verenigingen info over hun activiteiten delen. Kijk rond en laat je inspireren!

Probeer eens iets nieuws

Het zal je verbazen wat je allemaal wel niet kan leren alleen doordat je iets nieuws probeert! Sommige dingen waarvan je wellicht niet denkt dat voor jou zullen zijn, kunnen toch opeens erg leuk blijken. Kijk dus eens buiten je ‘comfortzone’, laat je zelf niet tegenhouden, gewoon eens uitproberen kan geen kwaad. En anders ben je achteraf alsnog wijzer, omdat je dan weet dat iets niet bij je past.

Doe mee aan een open dag of proefles

Je wilt niet gelijk al veel geld uitgeven en dan later er achter komen dat het toch niet iets voor jou was. Daarom hebben veel verenigingen en organisaties open dagen/avonden en/of lessen waar je wat kan proeven van het aanbod. Soms kost het een klein bedrag maar het is vaak gewoon gratis. En vaak zitten er mensen net als jij die gewoon benieuwd zijn. Als het niks kost behalve je tijd, wat houd je tegen?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Snuffel rond in verschillende winkels

Bij winkels zoals Tiger, Søstrene Grene, Pipoos, Boekenvoordeel, Hema of bouw-winkels zoals de Gamma of Hornbach heb je een groot aanbod van hobbymateriaal. Als je met een open blik door zo’n winkel gaat, vind je opeens van alles wat je zou kunnen doen. Daarnaast: bij tweedehands winkels kun je nog goedkoper aan materiaal of bijvoorbeeld hobbyboeken komen!

Vraag vrienden of collega’s wat zij doen in hun vrije tijd

Mensen vinden het altijd leuk om over hun passies en hobby’s te praten en wie weet doen ze iets wat jij ook leuk kan vinden. Bovendien weten mensen die zo’n hobby al beoefenen goed waar je in de buurt moet zijn hiervoor of kunnen ze je andere tips geven of misschien wel iets uitlenen. Aan de andere kant blijkt misschien wel dat jullie allebei iets leuk lijkt, maar nog nooit gedaan hebben. In data geval kun je bijvoorbeeld samen of met wat anderen een workshop volgen of kijken bij een lokale vereniging.

Wat vond je vroeger leuk?

Veel mensen vergeten wel eens dat ze al een hobby hadden, maar door werk of drukte heb je het opzij gezet of kom je er niet meer aan toe. In dat geval is het vrij makkelijk. Wat deed jij met je vrije tijd vroeger? Hield je van sterrenkijken? Zo ja: ga eens kijken bij een sterrenwacht in de buurt of sla die boeken in je oude kast weer eens open. Maakte je graag foto’s? Koop of leen een nieuwe camera en probeer het gewoon nog eens!

Muziek als hobby. Heb je een muziekinstrument in huis voor iemand? Probeer zelf ook eens te spelen!

Gebruik wat je al in huis hebt

Niet voor alle hobby’s hoef je helemaal iets nieuws te beginnen of kopen. Als je van dieren houdt en je hebt een hond of kat, probeer daar dan er wat meer mee te doen. Of wellicht heeft je partner of je kind een piano staan of een foto-toestel voor de familie-kiekjes, wat let je om het te gaan gebruiken? Heb je een tuin, dan kan je bijvoorbeeld proberen zelf groenten te verbouwen. En wat dacht je van die wandelschoenen? Die kun je ook buiten de vakanties gebruiken, zoek bijvoorbeeld eens op mooie wandelplekken in de buurt. Loop eens door je huis, je komt vast op veel ideëen.

Vind inspiratie op Youtube, Pinterest en andere websites

Het internet staat vol met informatie. Als je benieuwd bent naar iets, kijk dan wat filmpjes erover of zoek naar Pinterest-boards, zodat je kan zien of het je enthousiast maakt. Daarnaast is er over elke hobby echt enorm veel te vinden, zo hoef je niet gelijk naar de bieb of boekenwinkel. Een andere tip is om rond te neuzen bij de tijdschriften-muur van de supermarkt of gemakswinkel. Veel hobby’s hebben een eigen blad namelijk, zo kom je gemakkelijk aan nieuwe inspiratie!

Hopelijk heeft bovenstaande je enthousiast gemaakt om eens rond te kijken en een nieuwe (of oude) hobby te beginnen. Laat je vooral niet tegenhouden door het idee dat je er nog niks van weet als je iets nieuws begint. Het is immers een hobby (niet werk dat goed moet) en we beginnen allemaal ergens. Dus probeer gewoon iets en verras jezelf!

Ben jij onlangs iets nieuws begonnen of heb je een hobby van vroeger weer opgepakt? Wat doe jij voor de rest met je vrije tijd? Laat het me weten in een reactie hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *