Liefde & Social

Sociale verplichtingen? Stop ermee!

Ben jij zo’n iemand die naar zijn agenda kijkt, een afspraak ziet met een vriend of kennis en denkt: “pfff, ik heb daar eigenlijk helemaal geen zin in”, maar ga je toch? Je hebt al weinig energie, maar besteed dat wat je overhebt ook nog omdat je denkt dat het wel ‘moet’…want anders…? Tsja, wat anders inderdaad: het zou zo maar eens kunnen dat je opeens tijd voor jezelf overhoud of energie hebt voor leuke dingen! Heb jij moeite om eerlijk te kiezen voor jezelf tegenover een ander? Lees dan verder!

Sociale verplichtingen: daar wordt niemand blij van

Energie krijg je terug als je voor jezelf kiest.

De vraag is eigenlijk: wil je of moet je? Als het antwoord moeten is, dan is de vraag ook weer: van wie en waarom? Als je steeds blijft kiezen voor een ander, bijvoorbeeld omdat je bang bent voor teleurstelling of dat je anders een vriendschap verliest, ga dan even bij jezelf na of dat realistisch is. Vriendschappen en leuke afspraken/uitjes horen niet over moeten te gaan, maar om willen.

En vraag jezelf af wat het oplevert. Soms als je moe bent kun je best nog een kopje thee met iemand drinken en daarna wel blij zijn omdat het gezellig was, stiekem is dat ook voor jezelf kiezen.
Ga je toch, ook al heb je niet zo de behoefte, dan kost dat jou uiteindelijk alleen maar energie en dan heb je nog niet eens meegenomen of die ander er wat aan heeft.


Denk na voordat je ja zegt

Als eerste: het is natuurlijk prima om te zeggen dat je niet kan en een afspraak te verschuiven, maar als je merkt dat je dat best vaak doet is er misschien iets anders aan de hand. Namelijk dat je om een reden automatisch altijd ja zegt en dus eigenlijk niet nadenkt voordat je dat doet. Stop dus met op alles ja zeggen, en ga eerst bij jezelf na of je het wel wil of dat het bijvoorbeeld op die tijd niet handig uitkomt en geef dat dan gewoon eerlijk aan.

Jij verandert dus je sociale leven ook

We vergeten dit wel eens maar als je bijvoorbeeld klaar bent met je studie en gaat werken, of als je eerst alleen was en nu met partner of kinderen hebt gekregen, dan veranderd ook het aantal tijd en energie dat je overhoudt, ziende dat het ergens anders aan wordt besteed. Sommige mensen zullen dit vreemd vinden, maar je kan nou eenmaal niet alles hetzelfde houden. Wat vind jj belangrijk op dit moment? Waar wil jij je tijd aan besteden? Accepteer dat dat ook gevolgen heeft.

Goede vrienden accepteren jou zoals je bent

Je kan het niet altijd iedereen naar de zin maken, maar als iemand een goede vriend of fijn familielid is, zal die het oke vinden als jij even kiest voor wat anders. Want deze persoon geeft om jou en accepteert jouw keuzes. En een goede vriendschap gaat niet stuk als je een keertje niet kan of iets wat langer uitstelt. Durf dus ook gewoon jezelf te zijn. Mochten ze alsnog erg moeilijk er over doen, weet dan dat dit vooral iets zegt over diegene. Tsja, soms is de match er ook niet altijd evenveel meer, dat zij dan zo. Vasthouden aan dingen die niet lekker lopen, daar wordt je op de lange termijn echt niet gelukkig van.

Waarom zie jij het als verplichting?

Als je dan toch alsnog iets een sociale verplichting voelt voor je en jij daarom ergens heen gaat, dan zegt dat eigenlijk veel over jou en je overtuigingen. Dat zware gevoel dat je dat geeft, zou je daar liever niet vanaf willen? Waar ben je eigenlijk bang voor als je nee zegt? Dit zijn dingen die je kan gaan onderzoeken, bijvoorbeeld met behulp van een coach.

Kortom: het is ontzettend belangrijk om stil te staan bij je keuzes, bij waar jij je tijd aan besteed en dus je energie aan geeft. Het is jouw leven uiteindelijk. Gelukkig is het prima te doen om een balans te vinden die werkt voor jou en je sociale leven, zodat iedereen blij is. Zoek vooral op waar die balans voor jou ligt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *