Mind & Spirit

De tien beste meditatie apps van 2020

Inmiddels begint mediteren mainstream te worden, niet meer zweverig maar gewoon een middel om minder stress te ervaren en veerkrachtiger in het leven te staan. Hoe begin je met een meditatie? Dat kan lastig zijn, maar is makkelijker met een app. Zelf ben ik ook eens gestart op deze manier en ik kan je zeggen dat een app echt een handig hulpje bij meditatie is. Simpel en gewoon op je telefoon, met een paar keer klikken kan je al wat meer rust ervaren. Hier vind je een lijst om te vinden welke app voor jou het beste werkt en lees je over mijn eigen ervaring ermee.

Oak

Oak is een minimalistisch maar mooi vormgegeven app met meditatie en ademhalings-oefeningen. Het leidt je door fases heen, waardoor je helaas als je al geoefent bent eerst door heen moet (maar misschien mis ik een knopje).
In de oefeningen kun je de tijd en warm-up instellen en achtergrond muziek kiezen. De oefeningen hebben een vrouwelijke of mannelijke stem. Andere opties: er is een mantra course (betaald) en je kan streaks bijhouden.
Beste punt: het is gratis en houd het basic bij waar mediteren om gaat.
Link naar Oak: App store of Google Play.

Calm

Een zeer bekende sinds jaren. Dit is de app die ik voor het eerst gebruikte, maar sindsdien hebben ze enorm uitgebreid. Naast meditatieoefeningen vind je er ook soundscapes en verhalen voor het slapen gaan. Inmiddels bieden ze veel verschillende methodes aan, o.a. ook van bekende mensen uit de meditatie-wereld maar ook oefeningen met bekende stemmen, zoals Matthew McConaughey of Stephen Fry.
Een handigheidje is dat het je voorkeuren bijhoudt en op basis daarvan nieuwe dingen aanbeveelt. Pluspunt voor mij is dat een aantal oefeningen beide door een man en vrouw ingesproken zijn, waardoor je dus kan kiezen wat voor jou het fijnst klinkt. De app kost 35,99 per jaar wat een prima prijs is als je het regelmatig gebruikt.
Link naar Calm: App store of Google Play.


Simple Habit

Deze app heeft oefeningen op basis van situaties, bijvoorbeeld na een scheiding, voor een meeting, na een ruzie etc. Vrij specifiek, maar ik kan me voorstellen dat dit voor anderen wel handig is, je kunt ook zoeken op categorie.
Ik vind de stem wat snel, het voelt meer casual verteld dan rustig geleid, waardoor je wat minder diep mediteert. Niet alles is gratis beschikbaar, een aantal oefeningen en de soundscapes voor het slapen gaan vallen binnen de premium optie. Deze kost 13,49 per maand (fijn dat het per maand is) of een welgetelde 98,99 per jaar (waardoor het een van de duurste is als je dat zou aanschaffen).
Link naar Simple Habit: App store of Google Play.

Insight Timer

Over deze app heb ik de laatste tijd veel gehoord, hij lijkt erg populair en dat is ook niet zo gek omdat er 35000 verschillende meditatie-oefeningen er op te vinden zijn. De oefeningen zijn erg verschillend van aard, zo zijn er ook een aantal die over manifesteren gaan of over het aanleren van betere gewoontes of het leggen van connecties. Owja, laten we niet vergeten dat de basisfunctie natuurlijk de timer is die je kan zetten, met opties zoals een bel of achtergrondmuziek.
Ook is er aan een groter publiek gedacht, er zijn ook opties voor kinderen. De prijs is wel gelijk een 62,99 per jaar, maar je kan het 7 dagen uitproberen (zoals bij veel anderen overigens).
Link naar Insight Timer: App store of Google Play.

Meditation Moments

Ondanks zijn Engels naam is deze app Nederlands! Gemaakt door de bekende Michael Pilarczyk. De app is lekker overzichtelijk en er zijn oefeningen met verschillende focussen, zoals relaxen, slapen, inspireren, visualiseren en meer. De gratis versie is echt voor beginners, maar heeft wel 11 oefeningen. Bij de premium versie (35,99 per jaar, zelfde als Calm dus) zijn dat er meer dan 100 en krijg je er ook nog eens wat muziek en luisterboeken bij.
Alhoewel ik het fijn vind dat het Nederlands is, is de stem van Michael niet echt mijn ding, daar moet je echt van houden of niet. Maar een keertje uitproberen kan geen kwaad zou ik zeggen.
Link naar Meditation Moments: App store of Google Play.

Smiling Mind

Deze app is he-le-maal gratis, maar is naast meditatie vooral op mindfulness gericht. Het is gemaakt in Australie, met bijbehorend accent…is weer eens wat anders. Opvallend is dat deze app eigenlijk ontworpen is om in een klaslokaal te gebruiken met leerlingen/studenten. Dat betekent dat hij voor de jongere generatie ook goed kan werken. Desalniettemin zitten er prima oefeningen bij voor iedereen, jong en oud.
Link naar Smiling Mind: App store of Google Play.

Breethe

Deze app leek voor mij enigszins qua inhoud op Simple Habit lijken. Het biedt een aantal specifieke doelen aan, meditatie voor bij financiele druk of paniekaanvallen bijvoorbeeld. Als je precies op zoek bent naar oefeningen die daar bij passen dan zou ik er naar kijken. Voor de rest gebruikt het helaas maar 1 stem, dat moet je dus wel bevallen. De app kost een behoorlijke 89,99 per jaar, maar je mag het voor 14 dagen uitproberen.
Link naar breethe: App store of Google Play.

Ten percent happier

Ook over deze app heb ik eerder al gelezen, maar toen ik eenmaal op de hoofdpagina zat vroeg ik mij af of ik wel goed geklikt had. Het zit schijnbaar vol met video’s en daaraan dan oefeningen gelinkt, met het idee dat je eerst een video bekijkt en daarna de oefening doet. Dat werkt voor mij niet zo goed, als ik wil mediteren wil ik daar gewoon mee beginnen niet een lange uitleg er over horen. Het voelt ook meer als een online cursus zo dan een app, en behoorlijk Amerikaans. Wel fijn dat ze eerste een paar vragen stellen om zo de content goed op je aan te passen.
Link naar Ten percent happier: App store of Google Play.

VGZ Mindfulness coach

Een volledig Nederlandse app, dat zal voor een aantal landgenoten toch fijner zijn. Hij is volledig gratis, gemaakt door de VGZ verzekeringsmaatschappij. Het aanbod aan oefeningen is redelijk groot, maarje zelf moet verzinnen welke oefening het beste op dat moment voor jou past. Het grootste minpunt voor mij is dat de stem vrij oppervlakkig of zakelijk klinkt. Alsof je naar een instructievideo van een nieuw apparaat zit te luisteren, niet per se rustgevend. Maar misschien heb jij daar minder last van. Zeker omdat het gratis is, is het wel het proberen waard.
Link naar Mindfulness Coach: App store of Google Play.

Headspace

Volgens mij is dit de populairste meditatie app, want als ik anderen over mediteren hoor, hoor ik ze meestal Headspace noemen. Het is een hip-vormgegeven app (wat denk ik vooral dus voor de jongere generatie bedoeld is), gemaakt door een Engelsman. Eerder was hij de enige stem (met een behoorlijk accent), maar tegenwoordig kun je ook een vrouwenstem kiezen.
Naast geleide meditatie hebben ze ook muziek en soundscapes om te gaan slapen of juist om rustig wakker te worden. Je kunt daarnaast persoonlijke goals zetten en je progressie bijhouden. Wat me opviel is dat ze ook begeleiding geven bij het trainen van je lichaam, dat vind ik zelf wel echt in een andere categorie app horen.
Headspace kan je maandelijks krijgen voor 12,99 of jaarlijks voor 57,99, de eerste twee weken zijn gelukkig wel gratis om te proberen.
Link naar Headspace: App store of Google Play.

Welke kiezen?

Naar mijn ervaring zijn de meest populair apps zoals Headpace, Calm en Insight Timer enigszins hetzelfde, maar bij de eerste twee kan je ook per maand betalen. Dat maakt de stap om het te gebruiken voor een korte tijd wat makkelijker. Persoonlijk vind ik een van de belangrijkste dingen de stem van de begeleider, hier ben ik zelf wel wat gevoelig voor. Bij Calm en Insight timer zijn er veel verschillende personen, terwijl je bij Headspace volgens mij vast zit aan steeds dezelfde. Dat is dus een kwestie van uitproberen.

Gebruik jij een app om te mediteren of heb je het wel eens geprobeerd? Ik ben heel benieuwd naar wat anderen er van vinden en of het je ook echt geholpen heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *