Mind & Spirit

Een makkelijker leven begint bij zelfkennis

Deze website heet niet voor niks Leef Lite. Het doel is om je te inspireren om wat lichter, oftewel makkelijker, vrijer, vrolijker en flexibeler te leven. Behalve dat ik allerlei tips kan geven omtrent leefstijl, ligt de belangrijkste stap echter bij jou van binnen. Een groot deel van hoe je leeft ligt in je mindset, en om er achter te komen hoe je die kan veranderen moet je eerst bewust worden van hoe je op dit moment zelf in elkaar zit.

ontdek meer over jezelf, test je persoonlijkheid

Leer meer over jezelf

Wie ben jij? Dat is een goede vraag om mee te beginnen. Je antwoord kan namelijk iets zeggen over waar jij je mee identificieert. Iemand die antwoord met zijn werk, functie of beroep zal waarschijnlijk veel waarde hechten daaraan. Maar ben jij je werk of doe je dat werk? Waar hecht of link jij je zelfwaarde aan? Wat als je niet meer werk hebt, ben je dan opeens een ander persoon of niemand meer? Waarmee je je identificeert kan je soms ook tegenhouden.

Wat heb je meegekregen en wat zijn je overtuigingen?

Een van de grootste beinvloeders van hoe je in het leven staat is door wat je van huis uit meegekregen hebt door je opvoeding. Ouders beinvloeden enorm hoe je om gaat met dingen. Waren zij angstig maar hadden ze de neiging dat te verbergen achter een ‘stoer en sterk’ personage, dan zal de kans groot zijn dat je zelf ook al snel denkt “ik moet niet zo moeilijk doen” of “de schouders er onder zetten”. Wat heb jij van je ouders meegekregen?

Als je ergens tegenaan loopt in het leven, en je komt er niet zelf uit kan dat komen doordat je belemmerende overtuigingen hebt. Bijvoorbeeld “je moet altijd lief zijn anders word je niet geaccepteerd” of “je moet hard werken anders beteken je niks”. Deze overtuigingen maken het leven een stuk zwaarder. Je kunt dus lichter en vrijer gaan leven als je leert deze overtuigingen te veranderen of los te laten.


Wat wil jij?

Als je leven een boek of film zou zijn, dan hoor jij de hoofdpersoon te zijn. Als je jezelf zo ziet, weet je dat je bewust voor jezelf kan gaan kiezen. Het is jouw leven, je bent vrij om te doen wat jij wilt. Waarom trek je je wat aan van anderen? Wat houdt je verder tegen? Kiezen voor jezelf geeft je een gevoel van vrijheid en empowerment, maar het vraagt ook om bewustwording en keuzes maken.

jezelf ontdekken

Waar je kan beginnen

Om met persoonlijke ontwikkeling te beginnen, door jezelf weer te ontdekken, daar zijn meerdere opties voor. Natuurlijk kan je tests doen op internet, of kan neuzen bij de boekenwinkel of bibliotheek, daar valt behoorlijk wat op te steken. Denk aan MBTI, enneagram of DISC. Als je echt jezelf wilt veranderen is professionele hulp en begeleiding wel handig, heb je bijvoorbeeld wel eens nagedacht over een coach? Een coach kan je met een vraagstuk helpen en op diepere lagen ingaan. En er zijn verschillende aanpakken, dus altijd wel iets wat bij je past.

Of je leest natuurlijk artikelen zoals op deze blog, maakt zelf een plan en veranderd je leven stapje voor stapje naar waar jij echt blij van wordt, laat je inspireren en ga je zelf en je leven weer ontdekken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *